A szükséges és elengedhetetlen

Számtalan ember csak legyint, ha előkerül egy ügyvezető igazgató munkája és annak nehézségei. Persze, számtalan dologban és tényezőben sokkal keményebb feladatokat kell ellátnia egy munkás embernek egy gyárban, vagy mondjuk egy tanárnőnek, és még sorolhatnám, és ugye persze a fizetés is sok esetben alul marad a miénkkel szemben, de mindig figyelmeztetnem kell mindenkit, hogy a felelősséget és a gondolkodással töltött éjszakákat, az átdolgozott hétvégéket és a nyugtalan napokat, a felelősség nyomását ne felejtse el. Mert az is van mindenhol persze, de azt gondolom, hogy közel sem akkora, mint mondjuk az én esetemben, akinek a munkájától közel negyven ember élete és megélhetése függ jelenleg.

A másik kardinális kérdés, ami az építőiparban sajnos sokszor későn kerül csak elő, a munkavédelmi ismeretek köre. Elengedhetetlen ugyanis, hogy egy ilyen profilban tevékenykedő vállalat ne rendelkezzen egy pontosan megtervezett és szakszerűen kialakított munkavédelmi rendszerrel, és az ahhoz kapcsolódó, valódi tudást és váratlan helyzetre felkészítést nyújtó munkavédelmi oktatással. Gondoljunk csak bele, hogy ha történik egy baleset és az egyik munkást mondjuk végzetes baleset éri, és végzetes egészségügyi következményekkel járó egészségromlás következik be nála, akkor mennyire hurcolják meg a céget és azzal együtt engem és a tulajdonosokat is. Visszafordíthatatlan következményekkel járna, az biztos.

Éppen ezért, mivel nem vagyok én sem jogász, és teljesen szakszerű, szakmai tapasztalatokon alapuló tudásom sincs, ráadásul jogszabály is előír bizonyos kötelezettségeket, mi az activesafety csapatával dolgozunk együtt, akikkel maximálisan meg is vagyunk elégedve. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy keressen maga mellé egy olyan szakértő brigádot, mint ők, mert sokkal biztosabban és nyugodtabban fognak tudni a munkára koncentrálni, ők pedig végzik a szakterületük adta feladatokat. Én maximálisan meg vagyok velük elégedve. A munkavédelem pedig a mi szakterületünkön nem csak hogy kötelező de elengedhetetlen is.